woensdag 24 april 2013

Het project Duurzaam Vasse is onderscheiden met de Oranje Strik. Vasse is daarmee een van de vijf projecten in Overijssel die de prestigieuze onderscheiding heeft gekregen.

In verband met de troonswisseling zijn in elke provincie vijf projecten gekozen die aansprekend moesten zijn voor een groot publiek en binnen het thema moesten passen: Mijn droom voor ons land, inspiratie voor onze Koning. Commissaris van de Koningin van Overijssel Ank Bijleveld heeft de Oranje Strik inmiddels uitgereikt aan vertegenwoordigers van Duurzaam Vasse. „Duurzaam Vasse is betrokken bij het organiseren van activiteiten voor het investeren in de leefbaarheid van Vasse. Ik ben blij dat noaberschap in onze provincie nog intens wordt georganiseerd en beleefd. Deze activiteiten zijn in mijn ogen een prachtige belichaming van dit Overijsselse Noaberschap”, zei Bijleveld. 
 
De projecten die onder andere voortkomen uit Duurzaam Vasse zijn de ondernemers community, Noaberschap versie 2.0, de natuurlijke speeltuin en de energie-coöperatie Energiek Vasse. „Alle projecten die lopen binnen onze gemeenschap zijn succesvol en worden gedragen door vele vrijwilligers. De inzet van inwoners is een nieuwe vorm van Noaberschap: het met elkaar voor elkaar krijgen”, aldus Dorpsraadvoorzitter Rik Hogenberg De toekenning van de Oranje Strik is een echte opsteker voor Vasse, Mander en Hezingen, vindt hij. „We zijn erg trots dat Duurzaam Vasse en Noaberschap een bron van inspiratie zijn voor onze nieuwe koning Willem Alexander. We nodigen hem en zijn vrouw dan ook uit de eerste zonnepanelen op ’t Eschhoes te openen. Maar dat zal wel een droom voor ons dorp Vasse blijven” aldus Hogenberg lachend.
 
De uitreiking van de Oranje Strik is ook een mooie aftrap van Energiek Vasse. Hogenberg: „Dit project krijgt binnenkort echt handen en voeten. Twee kwartiermakers gaan aan de slag om de energiecoöperatie Energiek Vasse op te richten. Het eerste project is om zonnepanelen op het nieuwe Eschhoes te realiseren. Energiek Vasse heeft als ambitie om in 2016 evenveel duurzame energie op te wekken als te verbruiken.”
 
Daarbij is het wel van groot belang dat zoveel mogelijk inwoners meedoen. „We vragen van alle inwoners van Vasse, Mander en Hezingen hetzelfde enthousiasme en dezelfde betrokkenheid als bij de wedstrijd Duurzaam Dorp Overijssel. Verschil is dat we nu niet mee doen aan een wedstrijd, maar ons als dorp inzetten voor Energiek Vasse zodat we ook samen kunnen profiteren van eigen duurzame energie.” aldus Hogenberg.