vrijdag 21 september 2012

Tweede Noaberdag in Vasse

Zaterdag 22 september wordt weer een reuze gezellige dag in het Twentse dorp Vasse. Veel buurten en straten in Vasse en de buurtschappen Mander en Hezingen doen namelijk mee met de Landelijke Burendag onder de toepasselijke Twentse naam; Noaberdag. Dit is de tweede keer dat Vasse mee doet aan de Noaberdag.

Ruim 100 Noabers (en noabertjes) van de Manderseweg in Vasse én Mander gaan zaterdag 22 september aan de slag om de straat veiliger en schoner te maken. De noabers starten om 10.30 met verse koffie en zelfgebakken taarten. Na de koffie zijn verschillende activiteiten bedacht om de buurt veiliger en ook mooier te maken. De noabers hebben vorig jaar samen zelfgemaakte ‘verkeersmaatjes’ gemaakt en geplaatst. Deze worden dit jaar opgeknapt: verdwenen vlaggetjes worden herplaatst en er worden reflectoren op de ‘maatjes’ geplaatst zodat ze nog meer opvallen. Ook worden er dit jaar uilenkasten, houten kabouters en herfstkransen gemaakt die de straat in de herfst- en wintermaanden opsieren. Rond 15 uur werd de burendag afgesloten met een borrel en een hapje.

Ook andere straten en buurten in Vasse slaan de handen ineen. Zo gaan de buren van de Booyinkstraat samen aan de slag om de speeltuin in hun straat op te knappen, de Zoeke Brink gaat een zwerfkei plaatsen met een inscriptie van de naam van de wijk. Buren in Hezingen gaan borden plaatsen met de buurtschapsnaam, andere noabers gaan het kruisbeeld in hun buurt opknappen.

Vorig jaar heeft Vasse de publieksprijs gewonnen bij de verkiezing Duurzaam Dorp Overijssel. Eén van de onderdelen van dat plan was het duurzame project ‘Noaberschap versie 2.0 ‘, een moderne versie van de oude buurthulp. De Noaberdag 2012 past heel goed in dit initiatief:  buurten worden leuker, socialer en veiliger als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt.