Vasse over duurzaamheid

 
Familie Kempers van Kaas- en zuivelboerderij ’t Hoepel over...
de smaak van vroeger
In de buurtschap Mander zijn wij naast ons bestaande melkveebedrijf  10 jaar geleden begonnen met het ambachtelijk verwerken van melk van onze koeien tot boerenkaas en zuivelprodukten. Dat bleek een gouden greep. We merken steeds weer dat de consument toch graag een eerlijk en natuurzuiver produkt wil  zonder gebruik van hulpstoffen en conserveringsmiddelen.  Wij proberen ons te onderscheiden door producten te bereiden met de echte smaak van vroeger, zoals boerenkarnemelk, yoghurt, kwark en boerenboter of  boerenkaas met de specifieke smaakbeleving.  Deze vorm van verbreding  is  een belangrijk en duurzaam  aspect van ons bedrijf geworden.  Een mooie cyclus van koe tot consument , die wij zelf bewandelen en dat brengen wij regelmatig over naar de consument. De productbereiding en de verkoop in onze boerderijwinkel  is een mooi plattelandsgebeuren en je onderhoudt vele contacten met de mensen uit onze regio, maar ook ver daarbuiten. Omdat ook andere agrarische ondernemers rondom Vasse hun bedrijf hebben verbreed op allerlei gebied, hebben wij de mogelijkheid om elkaar te versterken. Denk bijv. aan het uitbreiden met een vakantiewoning dat we onlangs ook zelf hebben gedaan. Je kunt je gasten dan verwijzen naar ondernemers in het dorp Vasse of ondernemers in het buitengebied. Op die manier is er een duurzaam agra-toeristisch netwerk ontstaan. Het geeft  veel voldoening om op deze manier mensen naar het aantrekkelijke buitengebied van Vasse te trekken.  Op deze wijze kunnen Vasse en haar bewoners zowel in het mooie dorp als in het natuurrijke buitengebied  spreken van duurzame landbouw en leefbaarheid.

Dennis Masselink over...

Een duurzaam Eschhoes?  Is dat haalbaar?

Zoals u allen ongetwijfeld weet, heeft het stichtingsbestuur ’t Eschhoes vergevorderde plannen voor een nieuw Eschhoes. Een Multifunctionele accommodatie aangebouwd aan de bestaande Mariaschool, voorzien van een gymzaal+, kinderopvang, jeugdsoos, kantine en vergaderruimte.
In het kader van de wedstrijd duurzame dorpen  zien wij mogelijkheden om het Eschhoes nog duurzamer te maken. Een Eschhoes zonder energierekening zou de ultieme droom zijn. Deze doelstelling is echter nogal ambitieus en lijkt vooralsnog niet haalbaar. Onze doelstelling is om een zeer lage Energie Prestatie Coëfficiënt te behalen, waardoor de energierekening minimaal gehalveerd kan worden.
Hiervoor moeten we duurzaam en slim ontwerpen, waardoor de energievraag kan worden beperkt of er zelfs energie kan worden opgewekt. Het nieuwe Eschhoes moet goed, gezond en betaalbaar worden. Een gebouw waarin het fijn is om in te verblijven en te sporten onder goede klimatologische omstandigheden. Door gebruik te maken van duurzame, onderhoudsvriendelijke en het liefst recyclebare installaties en materialen kan het gebouw dan weer jaren mee.
Momenteel vindt er een onderzoek plaats waarbij we diverse bouwkundige en installatietechnische duurzame oplossingen gaan toetsen aan subsidiemogelijkheden en deze afwegen in het exploitatieoverzicht. Indien dit een meerwaarde oplevert voor het gebouw en de exploitatie, overwegen we deze investeringen uit te voeren.  
Te denken valt aan:
Extra goede isolatie
Het plaatsen van drie dubbel glas, met daarvoor geschikte isolerende kozijnen.
Zonnepanelen (elektriciteit) en/of Zonnecollectoren (douchewater).
Warmtepompen en Warmtekoudeopslag in de bodem.
Warmteboilers (douchewater)
Warmteterugwinning  (synergie met bestaande Mariaschool)
Een groendak of energiedak
etc.
Groeten,
Dennis Masselink
namens stichtingsbestuur ’t Eschhoes en de Dorpsraad.

Jan Mensink over...

Duurzaam Vasse… onze groene parel moet blijven schitteren…

In het prachtige golvende landschap van het Nationale Landschap Noordoost Twente liggen de groene en schitterende parels Vasse, Mander en Hezingen: op 11 mei uitgeroepen tot hèt wandelgebied van Nederland en daarmee is Tubbergen de mooiste wandelgemeente van 2011.
Wat komen er veel mensen het hele jaar door genieten… èn wat zijn wij bewoners dankbaar en trots op onze schitterende omgeving, prachtig in stand gehouden door onze agrariërs, landschapsbeheerders en de eigenaren, in goed overleg en met hulp van de overheden, deskundige instanties en het waterschap.

Wij bewoners willen dit alles graag zo houden en eventueel verbeteren met volop kansen voor iederéén: en dat in een heel goede samenwerking, een vanzelfsprekendheid in ons dorp en de buurtschappen… Dat was zo, dat is zo en dat zal zo blijven.
En dat alles onder de bezielende leiding van onze Dorpsraad.
Immers, de sociale cohesie is heel groot; we verstaan elkaar in alle opzichten… het verenigings- en bedrijfsleven bloeit, alle maatschappelijke sectoren hebben zich verenigd in goed functionerende belangengroepen. Cultuur, natuur, historie, sport, kerk, school of leeftijdgebonden belangengroepen bloeien. Woningbouw is er naar behoefte en gemoedelijkheid en warmte tussen de mensen is vanzelfsprekend.
Het een en ander wordt bevestigd door de meest recentelijke ontwikkelingen: de verjongingskuur van Tante Sien, de opening van de ijssalon Het Brinkhoes en de nieuwe vestiging van de Thuiszorg Vasse.

Om dit alles in de (nabije) toekomst zo optimaal mogelijk te blijven houden worden de plannen voor de bouw van het nieuwe, energiezuinige Eschhoes op een voortvarende manier concreet gemaakt.
Er wordt volop gewerkt aan kansen voor onze jeugd, kinderen en kleinkinderen…. , want onze groene parel moet blijven schitteren in ons schitterende landschap!!


Jan Kooij, voorzitter van Stichting ’t Eschhoes over...

een duurzaam Eschhoes

In 1969 zijn wij vanuit het Westen neergestreken in Hezingen. Vasse had in die jaren nog diverse winkels, waaronder één voor huishoudelijke artikelen, één voor gereedschappen. In het dorp was een Rabobank en een Bibliotheek en nog diverse winkels en café’s. In de loop der jaren verdween het één na het ander. Vasse dreigde te verzanden in een wat onleefbaar dorp waar de toerist graag verbleef , vooral om zijn nostalgische image.
Gelukkig is er de laatste jaren een tendens ontstaan, dat Vasse leefbaar moet worden gehouden, hetgeen ook langzamerhand doordrong naar Gemeente, Provincie en Rijk.
Door dorpsgenoten werden er weer initiatieven genomen een bedrijf op te starten. De bevolking raakte ervan overtuigd, dat stilstand achteruitgang zou betekenen. Met name de Dorpsraad werd meer serieus genomen.
Zo’n 7 jaar geleden namen zij het initiatief tot verbouw of nieuwbouw van ’t Eschhoes, door het bij elkaar trommelen van een commissie uit allerlei geledingen. Hetgeen nu hopelijk gaat leiden tot een definitieve bouw. Wij ( Stichtingbestuur ’t Eschhoes ) hebben goede hoop in een paar maanden tot een afronding te komen.
Saamhorigheid is één van de sterkste punten van een kleine gemeenschap want het zal zeker nog veel van ons allen vergen, wil er straks een gebouw staan, waar onze kinderen en kleinkinderen en niet te vergeten vele volwassenen de komende dertig jaar van kunnen genieten. Het is dan ook zaak zo veel als mogelijk duurzaam te bouwen. Wij zoeken het dan vooral in energiebeheersing, isolatie ,compact bouwen, multifunctioneel gebruik, zo veel mogelijk flexibiliteit en als belangrijkste; een sluitende begroting. We winnen er niets mee als Vasse tot in lengte van jaren gebukt zou moeten gaan onder exploitatie tekorten.
Wij zijn ervan overtuigd, dat als ons plan doorgaat, Vasse trots zal zijn , dat ook zij een
plek hebben , waar initiatieven ontplooit kunnen worden, waar diverse verenigingen onderdak kunnen hebben, waar kinderen op verantwoordde wijze gymlessen kunnen volgen, waar de volleybalteams hun wedstrijden kunnen spelen en ….. u kunt zelf wel aanvullen.


Gerard Wenneger, agrariër in Vasse, over....

Duurzame landbouw...

Nog niet zo lang geleden hebben wij zonnepanelen geplaatst op de stal. Deze zonnepanelen leveren ons het gehele jaar door elektriciteit voor zowel de boerderij als onze woning. We verwachten de investering voor de zonnepanelen binnen 4 tot 5 jaar terugverdiend te hebben. Wij kiezen met ons bedrijf bewust voor duurzame landbouw. Naast het installeren van zonnepanelen, vinden wij het ook belangrijk dat onze koeien kunnen grazen in de wei. De koeien horen bij ons mooie landschap, het is goed voor het dierenwelzijn en iedereen kan ervan genieten.

Jos Harmelink, PVDA wethouder gemeente Tubbergen en inwoner van Vasse

Duurzaamheid en duurzame ontwikkeling zijn de laatste jaren gevestigde begrippen geworden. Voor bijna alle activiteiten en producten zijn duurzame varianten ontstaan. Maar, wat is nu duurzaamheid? Hoe ‘doen we duurzaam’? Voor mij is Vasse alleen al geslaagd omdat iedereen zo actief met het onderwerp bezig is.

Vasse is in alle opzichten een groen en duurzaam dorp. Een fantastische omgeving waarin gezamenlijk gestreefd wordt naar een goede balans tussen landbouw, natuur, milieu en daarbij natuurlijk de mensen. Want zonder mensen en dan vooral hun inzet kan dit mooie resultaat niet bereikt worden. Duurzaamheid is vooral de gezamenlijke inzet! Niet alleen denken aan het nu, maar gaan voor de toekomst.

Zo zijn er in Vasse voldoende woningen beschikbaar. Duurzaam? Jazeker, de woningbouw houdt zich hierbij vooral bezig met de toekomst: wat heeft de generatie na ons nodig?

Maar ook op het gebied van werken zetten we in op duurzaamheid: de jeugd vervult een belangrijke rol hierin, zij zijn immers de toekomst. Daarom zetten we ons in voor voldoende werkgelegenheid voor deze doelgroep. Maar ook begeleidingstrajecten en scholing horen hierbij. Een duurzame ontwikkeling!

Duurzaamheid beperkt zich niet alleen tot wonen en werken. Ook de (veilige!) wegen zijn een mooi en duurzaam voorbeeld. We zetten ons in voor veilige en goed begaanbare wegen en fietspaden, zodat onze kinderen, de toekomst, veilig van en naar school kunnen fietsen.

Deze voorbeelden kunnen niet gerealiseerd worden zonder de inzet van de vele vrijwilligers, ondernemers en bewoners. Samen gaan we duurzaam een groene toekomst tegemoet!